Blog

Aktuelt, Nyheter

Kartlegging av hagelupin og kjempespringfrø langs Gaula

Fremmede planter truer naturmangfoldet og kartlegging og bekjempelse pågår langs flere vassdrag denne sommeren.

Statsforvalteren i Trøndelag har valgt ut noen områder for bekjempelse av fremmede arter fram mot 2025. Blant disse områdene er Gaula i kommunene Holtålen, Midtre Gauldal og Melhus. I dette området har artene hagelupin og kjempespringfrø fokus. Statsforvalteren har engasjert et firma til å gjøre en kartlegging av disse artene langs vassdraget. Dette vil bli gjort sommeren 2023. Eventuelle tiltak/bekjempelse vil bli besluttet etter at kartleggingen er gjennomført.

Les mer her: Fremmede arter | Statsforvalteren i Trøndelag

Hagelupin: En kjent plante for de fleste som ferdes langs veien og jernbanen. Hagelupinen har nitrogenfikserende rotknoller og vil dermed kunne vokse i fattig jordsmonn. Nitrogenfikseringen vil øke næringsinnholdet i jorda og endre det naturlige voksestedet ved at nye, mer næringskrevende arter, vil etablere seg og utkonkurrere artene som vokser naturlig på stedet. Hagelupin er derfor oppført på den nasjonale listen for fremmede arter (svartelista). Lupiner er flerårige og spres hovedsakelig med frø. For å begrense spredning anbefales slått før frøsetting. Frøene til lupiner kan være spiredyktige i hele 50 år, så arten er dermed krevende å bekjempe.

Kilde: Kunnskapsblad fra FAGUS rådgiving nr. 07/2010.

Hagelupin. Foto: artsdatabanken

Kjempespringfrø: Kan danne tette bestand og slik utkonkurrere annen vegetasjon. Arten kan dermed endre vegetasjonen langs vassdrag og true andre arter. Kjempespringfrø er med bakgrunn i dette oppført på den nasjonale listen for fremmede arter (svartelista). Arten er ettårig og spres med frø. Hver plante kan produsere opp til 4000 frø, så spredningseffekten kan være stor. Ved berøring av planten vil frøkapslene åpne seg «eksplosivt» og kaste ut frø. Bekjempelse av kjempespringfrø bør skje tidlig, helst før blomstringsperiode.

Kilde: Kunnskapsblad fra FAGUS rådgiving nr. 05/2009.

Kjempespringfrø. Foto: artsdatabanken

X